Uit eigen ervaring weet ik hoe gemakkelijk het kan zijn om op te gaan in de haast en zorgen van alledag, om altijd bezig te zijn vanuit het denken. Op het moment dat je voelt dat je je vermoeid voelt denk je ‘nog éven door!’. En het aangeven van je grenzen kan lastig zijn omdat je misschien pas later merkt dat deze overschreden zijn, of omdat je ‘niet moeilijk wil doen’. Je hoofd bedenkt altijd meerdere redenen waarom datgeen wat jij écht wil niet mogelijk is. Maar wat vertelt jouw hart je? En hoe zou jouw leven eruitzien als je je daar niet meer door zou laten beperken?
Coaching met paarden
Als gecertificeerd equine assisted coach, coach ik jou samen met de paarden en in de buitenlucht. Ik geloof heel sterk in de kracht van de natuur en de toegevoegde waarde van buiten-zijn.
De kracht en de wijsheid van de kudde
Paarden leven heel sterk in het hier en nu en staan altijd direct in contact met hun lichaam. Zij denken niet in oordelen of overtuigingen, zijn niet bezig met gisteren of overmorgen en reageren altijd weer ‘in het moment’. Alleen al op dit vlak kunnen ze ons veel leren! Maar wat maakt nu dat de paarden zo’n waardevolle toevoeging zijn in de coachsessies?
Paarden zijn van nature prooidieren en verlenen hun veiligheid voor een belangrijk deel aan twee dingen:
- Het kunnen oppikken en interpreteren van de kleinste non-verbale signalen in hun omgeving
- De kudde als geheel
Zij zullen altijd, open, oordeelloos en in het hier en nu, reageren op dat wat er is, dat wat ze bij jou voelen. Dit geeft jou de kans om eerlijke feedback te ontvangen. De paarden vertellen jou over of hetgeen wat je zegt daadwerkelijk overeenkomt met dat wat je voelt. Ze helpen jou, ieder moment weer, in het hier-en-nu te zijn. Bewust te zijn van datgeen wat je voelt en datgeen wat je naar buiten toe laat zien.
Wanneer je open kunt staan voor wat de paarden jou laten zien kun je je bewust worden van processen of thema’s die op de achtergrond altijd al meespeelden. Deze bewustwording helpt jou om hier actief mee aan de slag te gaan, grip te krijgen op jouw heden en daarmee jouw toekomst!
De oplossing zit al in jou!
Heb je het gevoel dat er iets mag veranderen, maar je weet niet wat? Of hoe?
Ik geloof heel sterk dat jij al jouw antwoorden, al jouw oplossingen, al in je hebt! Het mooie is, dat jij nu op het punt bent dat je deze mag gaan ontdekken!
Het coachen met paarden is een ervarings- en oplossingsgerichte manier van coachen. Dit houdt in dat je door middel van ervaren met en bij de paarden zicht krijgt op waar je nu staat, waar je naartoe wil en wat jij ervoor nodig hebt om daar te komen. Door middel van verschillende activiteiten kun je in de sessies experimenteren met wat er voor jou nodig is en wat voor jou werkt.
Wat kun je verwachten?
Kennismaking
In een vrijblijvende online kennismaking van 30 minuten bespreken we samen jouw vragen, verwachtingen en wat jou hier bij mij brengt. Ook kijken we vast naar jouw coachvraag. Het kan zijn dat je al een hele duidelijke vraag hebt waar je graag mee aan de slag wil. Het kan ook zijn dat je het prettiger vindt om de eerste sessie helemaal open in te gaan en te kijken wat zich aandient en ontvouwt. Beiden zijn mooie startpunten voor jouw reis! Tot slot kijken we samen welk aanbod het best bij jou past.
De sessies
De sessies vinden plaats op mijn coachlocatie in Mijdrecht. In overleg is het mogelijk om op een andere locatie af te spreken. We werken het gehele jaar door buiten.
Ik bied coaching aan in trajecten vanaf 5 sessies. Ik geloof er namelijk heel sterk in dat, hoewel er in een enkele sessie al veel kan gebeuren, de kracht van het coachen bij de paarden juist in de ervaring zit, de tijd om dit in jouw dagelijks leven te gaan toepassen, en de kans om dit in een volgende sessie te verdiepen. Op deze manier kun jij in alle rust en op jouw tempo aan de slag.
Tijdens de sessies werken we in de paddock (winter), of op de track/de wei (zomermaanden). We werken altijd naast het paard, er wordt niet op de paarden gezeten of gereden. Je hoeft geen eerdere ervaring te hebben met paarden!
Je krijgt de tijd om rustig even te landen en we beginnen de sessie met een moment om even in te checken bij jezelf. Hoe gaat het nu met je, wat voel je in je lichaam, en in je hoofd?
Ik geef je een activiteit mee die je op jouw manier mag gaan uitvoeren. Er is hierin geen goed of fout! Je mag voor de activiteit één van de pony’s kiezen, of werken met de kudde als geheel. Je kunt alle tijd nemen voor de activiteit en je mag zelf aangeven wanneer je klaar bent. We bespreken de activiteit daarna samen even na. In de activiteiten staat het contact en jouw ervaring, in het hier en nu, met de paarden altijd centraal. Ik geef je voornamelijk observaties terug en zal soms wat vragen stellen die jou helpen je ervaring te verdiepen. Je krijgt ruimte en tijd om de activiteit te herhalen wanneer je dit wilt, zodat je kunt ervaren wat er verandert.
We plannen de sessies altijd met een paar weken tussenpozen in, zodat je alle tijd hebt om de ervaringen van de sessie te laten bezinken en in jouw dagelijks leven aan de slag te gaan met wat je uit de sessie hebt meegenomen. In de volgende sessie beginnen we altijd met kort bespreken hoe de afgelopen weken geweest zijn, wat je hebt meegenomen uit de vorige sessie en hoe dit heeft doorgewerkt in de tussenliggende tijd. Daarna stemmen we samen af wat fijn is voor deze sessie: vind je het fijn om een activiteit uit een eerdere sessie te herhalen, of is een nieuwe activiteit passender bij waar je nu bent op jouw pad?
5 sessies coaching met paarden
5 sessies coaching blended (paarden/online)
Als ik dit eerder had geweten...
Tijdens mijn burn-out ondervond ik, confronterend als het was, de gevolgen van langdurige stress en disbalans in mijn lichaam. Situaties die voor mijn burn-out geen stress opleverden, werden ineens bijna een onmogelijke opgave. Ik was continue overprikkeld en had het gevoel dat ik niets kon hebben. En ook wanneer ik met mijn hoofd prima kon bedenken dat ik oké was, bleef mijn lichaam signalen van stress geven.
Fast forward naar 2021. Ik kwam via een collega in aanraking met het werken met het autonoom zenuwstelsel als basis. Er ging een wereld voor mij open.. Als ik dit eerder had geweten had de weg naar mijn herstel er waarschijnlijk heel anders uitgezien! Ik volgde de verdiepingscursus ‘Coachen met het zenuwstelsel’ en pas sindsdien het werken vanuit het autonoom zenuwstelsel in mijn coaching toe. Maar wat houdt dit, in het kort, nu precies in?
Autonoom zenuwstelsel
Ons autonoom zenuwstelsel is het deel van ons zenuwstelsel wat alle onbewuste lichaamsprocessen aanstuurt, waaronder onze ademhaling, hartslag, bloeddruk, stofwisseling en spijsvertering. Het autonoom zenuwstelsel verwerkt continue, zonder dat we ons hiervan bewust zijn, alle binnenkomende informatie vanuit zowel onze omgeving als vanuit ons lichaam. Aan de hand van deze informatie maakt het autonoom zenuwstelsel de inschatting:
Ben ik veilig, of ben ik in gevaar?
Op het moment dat de conclusie van het zenuwstelsel is dat we veilig zijn, kunnen we verbinding aangaan met anderen, leren en ontspannen. Maar wat gebeurt er in ons lichaam op het moment dat ons autonoom zenuwstelsel de inschatting maakt dat we in gevaar zijn? Om dit uit te leggen neem ik je mee terug in de tijd en geef ik een voorbeeld aan de hand van hoe dit bij dieren werkt.
Wanneer wij, terug in de tijd als holbewoners, een roofdier tegenkwamen, reageerde ons lichaam met het versnellen van onze hartslag en ademhaling, het verwijden van onze pupillen, het verhogen van onze bloeddruk en het aanspannen van onze spieren. Ons hormonaal systeem zorgde ervoor dat er adrenaline en cortisol werd vrijgemaakt, zodat wij ofwel konden vechten met het roofdier, ofwel voor het roofdier konden vluchten. Door daadwerkelijk te kunnen vechten of vluchten, kon ons lichaam de opgebouwde energie en spanning weer ontladen en loslaten.
Eenzelfde soort reactie zien we in prooidieren, zoals bijvoorbeeld hertjes. Wanneer zij een roofdier tegenkomen, wordt ook in hun lichaam een overlevingsrespons geactiveerd. De hartslag en bloeddruk gaat omhoog, de pupillen verwijden en de spieren spannen aan. Wanneer vechten of vluchten echter geen optie is, gaat het lichaam over in een zogenaamde ‘freeze’ toestand. Hoewel deze staat hun leven kan redden, heeft de opgebouwde energie in het lichaam door de bevriezing geen kans gehad om te ontladen. Bij dieren (en in dit voorbeeld: hertjes) zien we dat ze nadat het gevaar geweken is beginnen te rillen en zichzelf eens goed uitschudden. Dit rillen en uitschudden geeft het lichaam alsnog de ontlading en daarmee het afvloeien van de spanning die het nodig heeft.
Autonoom zenuwstelsel
Inmiddels leven we in 2022. Hoewel we als mensen niet meer bang hoeven te zijn voor roofdieren in ons dagelijks leven, hebben we wel te maken met andere vormen van stress. Denk bijvoorbeeld aan stress op werk, in je privéleven, strakke deadlines, een constante stroom aan e-mails of whatsappjes en een maatschappij waarin meer prikkels te verwerken krijgen dan ooit tevoren. Ons zenuwstelsel reageert hier op eenzelfde manier op, als wanneer de bron van de stress een roofdier zou zijn. Onze hartslag gaat omhoog, onze ademhaling wordt oppervlakkiger, onze spieren spannen aan en adrenaline en cortisol worden aangemaakt. Helaas is het vechten of vluchten in ons dagelijks leven vaak geen helpende optie. Het gevolg hiervan is dat ons lichaam in ‘freeze’ modus schiet. Hierdoor blijft de energie die door de stressreactie is geactiveerd in ons lichaam vastzitten. En in tegenstelling tot dieren, hebben wij gedurende ons leven afgeleerd om deze spanning alsnog via het lichaam te reguleren. We vertellen onszelf dat we ons niet moeten aanstellen, verzetten onze gedachten en gaan door met waar we mee bezig waren.
Doordat ons lichaam de opgebouwde energie niet kwijt kan, ontstaan er fysieke klachten (zoals hoofdpijn, spierspanning, maag- of darmklachten) en/of mentale klachten (slaapproblemen, angst, somberheid, moeite met concentreren). Ons zenuwstelsel blijft in een verhoogde ‘staat van paraatheid’, waardoor we niet meer goed kunnen ontspannen.
- Als je wil groeien
- Als je grenzen eerder wil leren herkennen
- Als je keuzes wil maken vanuit je hart, en niet alleen vanuit je hoofd
- Als je een gelijkwaardige relatie met mensen om je heen wil ervaren
- Als je écht wil herstellen van langdurige stress- of burn-out klachten
- Als je burn-out klachten wil voorkomen
- Als je jouw emoties op een fijne manier wil kunnen voelen en reguleren
Kunnen voelen waar je staat en wat je nodig hebt heeft voor een belangrijk deel te maken met de reacties van jouw autonoom zenuwstelsel. Omdat ik ervan overtuigd ben dat coaching jou nooit gaat brengen wat je verlangt als je alleen vanuit je hoofd blijft leven, neem ik het werken vanuit het lichaam (en het autonoom zenuwstelsel) hier altijd in mee.
Wanneer er sprake is van burn-out klachten is dit des te belangrijker. In dit geval is jouw zenuwstelsel dusdanig uit balans geraakt, dat je overweldigd kunt worden door gevoelens van angst, somberheid, of paniek, zonder dat je het gevoel hebt dat je hier invloed op kunt uitoefenen. Inzicht krijgen in jouw autonome reacties en op hoe jouw zenuwstelsel in verschillende situaties reageert geeft jou de kans om jouw zenuwstelsel, jouw lichaam, optimaal te ondersteunen zodat je weer terug in balans kunt komen.
Traject burnout
In een traject op maat werk jij in alle rust en buiten, bij de paarden, aan jouw herstel.
DE KRACHT VAN ADEMHALING – hartcoherent ademen
Één van de manieren om jouw autonoom zenuwstelsel te helpen reguleren, te helpen herstellen en de veerkracht te vergroten, is via de ademhaling.
Ademhalen is iets wat we de hele dag door doen. We hoeven hier niet over na te denken – en doen dit dus vaak ook niet. Het bewust bezig zijn met ademhaling is natuurlijk niets nieuws, al jaren staan bijvoorbeeld mindfulness, meditaties en ademwerk bekend als mooie manieren om jouw lichaam en geest met behulp van ademhaling te ondersteunen.
Hartcoherent ademen gaat hier nog iets verder op in. We spreken van een hartcoherente ademhaling op het moment dat onze hartslag en onze ademhaling dusdanig op elkaar afgestemd zijn, dat alle interne biologische processen in balans zijn. We kijken hierbij naar de mate waarin de hartslag versnelt tijdens het inademen, versus de mate waarin je hartslag weer vertraagd tijdens het uitademen. Door onze ademhaling te vertragen, krijgt ons autonoom zenuwstelsel het signaal dat het veilig is. Wanneer ons autonoom zenuwstelsel opmerkt dat we veilig zijn, hoeft er geen activatie plaats te vinden en kunnen we dus ontspannen, rusten en herstellen.
Leer je ademhaling bewust in te zetten voor meer ontspanning, meer rust, minder stress en een veerkrachtig leven!
In 2021 rondde ik met succes de opleiding tot hartcoherentie coach af bij het Hartfocus instituut en sindsdien mag ik als gecertificeerd hartcoherentiecoach jou begeleiden in het leren van hartcoherent ademen.
Met behulp van hartcoherent ademem help jij jouw autonoom zenuwstelsel weer (terug) in balans te komen, waardoor jij:
- Na een stressvolle situatie sneller herstelt en de stress kunt laten afvloeien
- Op ieder moment, waar je ook bent, je ademhaling kunt inzetten om rust te ervaren
- Beter zult gaan slapen
- Helderder kunt nadenken
- Je beter kunt concentreren
- Emoties beter kunt reguleren
Aanbod voor bedrijven
Voor bedrijven heb ik, samen met mijn collega Caja Revenich, een uniek aanbod ontwikkelt.