Hi, ik ben Mirjam!

Mijn passie voor mensen en dieren werd met de paplepel ingegoten. Als enige binnen ons gezin had ik al vanaf dat ik naar de basisschoolging een grote liefde voor paarden. Een groot deel van mijn jeugd en jongvolwassenheid was ik ieder vrij moment bij de paarden. Eerst bij mijn verzorgpony en verzorgpaard, en in 2015 kocht ik mijn eerste eigen paard – Fortissimo (Flo). Van hen leerde ik over verbinding, connectie en vertrouwen op je intuïtie.

Zowel Flo als mijn eerdere verzorgpony- en paard hadden verschillende gezondheidsproblemen voor ze bij mij kwamen. In plaats van de focus op het rijden leerde ik met de jaren steeds meer over kijken naar het paard als geheel en op andere manieren samen bezig zijn dan (alleen) onder het zadel. Ik ben een enorm gevoelsmens en ontwikkelde met alle drie een sterke en bijzondere band. Ik zag hoe mensen met angst voor paarden zich binnen no time verbonden en veilig voelden bij mijn lieve grote ruin van 1.74m. Hij raakte niet alleen mij, maar vrijwel iedereen die met hem in contact kwam. Ik voelde heel sterk: dit is zó mooi, hier wil ik wat mee doen!  

Op dat moment durfde ik de stap nog niet te zetten. De stap te stoppen met werken in loondienst en all-in te gaan in een eigen bedrijf vond ik nog veel te spannend. Al van jongs af aan hoorde ik ‘in het werken met paarden is toch niets te verdienen, daar kun je beter niet je werk van maken’. Daarnaast zag ik mezelf niet per se als ‘ondernemer’. Vanuit mijn passie voor mensen en persoonlijke ontwikkeling volgde ik de master klinische psychologie in Leiden en startte ik na het behalen van mijn diploma met veel enthousiasme als psycholoog in de specialistische geestelijke gezondheidszorg (sGGZ).  

Ik merkte echter dat de wens om mijn passie en het werken samen met de paarden te combineren met mijn passie voor mensen en persoonlijke ontwikkeling bleef.  

In 2018 moest ik helaas veel te vroeg afscheid nemen van mijn lieve Flo en een aantal maanden later raakte ik burn-out. Waar ik voor mijn burn-out altijd een ‘bezig bijtje’ was, voor mijn gevoel altijd aan stond, altijd voor anderen klaarstond, energie voor 10 had en duizend dingen tegelijk deed.. was plots een boterham smeren al een te grote taak. 

Tijdens mijn herstel heb ik zelf therapie gevolgd en samen met mijn psycholoog en haptotherapeut werkte ik aan het doorbreken van patronen die mij niet meer dienden, het vertrouwen in mijn lichaam , het weer in contact komen met wat voor mij écht belangrijk is en het opbouwen van mijn belastbaarheid.   

Mijn burn-out was een huge wake-up call. Ik realiseerde me dat het ‘wachten tot het perfecte moment om mijn passie te volgen’ waarschijnlijk zou betekenen dat ik over 10 jaar nog steeds niet begonnen was. Ook leerde ik tijdens mijn burn-out om écht weer te gaan voelen waar ik gelukkig van werd. Ik besloot mijn baan in loondienst op te zeggen de sprong in het diepe te gaan wagen. Ik schreef mij in bij de Keulseweg om de opleiding tot Equine Assisted Coach (coachen met behulp van paarden) te gaan volgen en registreerde mijn bedrijfsnaam bij de KVK.  

Naast mijn masteropleiding klinische psychologie en de opleiding coaching met behulp van paarden aan de Keulseweg (level 1 en level 2), blijf ik mij graag verder verdiepen. Mede door mijn burn-out en het herstel daarvan ontwikkelde ik een passie voor het lichaamsgericht werken. Ik volgde verdiepingscursussen over het coachen met het autonoom zenuwstelsel als basis en de opleiding tot hartcoherentie coach (Hartfocus, 2021). Ik geloof heel sterk dat, wanneer wij leren hoe ons autonoom zenuwstelsel werkt en hoe dit doorwerkt in bijvoorbeeld stress- of overbelastingsklachten, we onszelf optimaal kunnen ondersteunen in de meest krachtige versie van onszelf te worden! In mijn werk en om mij heen zie ik veel mensen die, gedurende hun leven, het contact met hun lichaam een beetje zijn verloren en vooral vanuit hun hoofd en gedachten leven. Het inzetten van (bewuste) ademhaling is een super krachtige tool om het contact met het lichaam weer te versterken.

De afgelopen jaren bleef ik verder groeien in mijn eigen proces: 

Dit gun ik jou ook! In EQ Balance komt alles samen; mijn achtergrond en ervaring als psycholoog, mijn ervaring als coach, de zachtheid en wijsheid van de paarden, het werken buiten – in de natuur. Het creëren van balans in jezelf en in jouw dagelijks leven. Zodat jij kunt floreren vanuit jouw kracht, beter je grenzen aan kunt geven, kunt voelen wat jouw antwoorden en oplossingen zijn en hiernaar kunt gaan leven!  

Als coach

Sta ik naast jou in jouw persoonlijke proces. Ik bied je een veilige omgeving om in te onderzoeken en te ervaren wat voor jou werkt, in bijzijn van de paarden. Ik geloof in werken vanuit gelijkwaardigheid en verbinding. In contact maken met je lichaam en jouw essentie – want daar zitten jouw oplossingen!  

De kudde

Nog elke dag ben ik dankbaar dat ik met deze vier prachtige en wijze pony’s mag werken. Ik stel je hieronder graag voor aan mijn coach collega’s! 

Tess

Jody

Faith

Flaire